Burçak GÖREL
Mersinli şair Erdal Dalgıç, yeni şiir kitabı “Şumu’nun Güncesi”ni Kültürhane’nin düzenlediği edebiyat söyleşisi ile tanıttı. Şiir serüveninin en başından itibaren hep yanında olduğunu söylediği Kültürhane’de, hocaları, dostları ve okurları ile buluşan şair, yeni kitabından derlediği şiir dinletisi sonrası kitabını imzaladı.
“Masayı önüme
İtti,
Dedi, bu hamur
Başka yoğrulmalı
Avcuna bıraktım,
Elimdeki kelimeleri,
Bir adım geride
Seyrindeyim.”
Şair Erdal Dalgıç güncesindeki ‘Hamur” adlı ilk şiirinde böyle anlatıyor aklındaki ve yüreğindeki tüm kelimeleri “Şumu” ya emanet edişini, yavaşça ona dönüşme sürecini. İhtiyacı olan her şeye dönüşebilen, insana istediği neyse onu verebilen Şumu’ya.
Şumu, ilk dönüşüm hikayesi değil şairin. İlk kitabı ‘Susmalar’ı okuyanlar bilir; o zamanlar bir karga donundan sesleniyor şair bize. Pagan inancındaki “Her insanın aslında başka bir donu vardır” düşüncesinden yola çıkarak, şiirlerinde bir karga donunda can bulmayı seçmiş şair. “Rengi sevilmeyen, sesi beğenilmeyen uğursuz karga… Yani öteki. Düşüncelerim ve kimliğimden dolayı öteki sayılan benim gibi” diye anlatıyor bu seçimini.
Susmalar’da sevilmeyen bir karga dilinden akan şiirler, acı ve hüzün barındırıyor. Araya “Yeniden” adlı kitap giriyor. Yeniden ile bir umut kapısı aralanıyor ve sonrası ne istediğini bilen Şumu… Şimdi şair Erdal Dalgıç, sevilmeyen bir karga iken dönüştüğü Şumu ile kaleme aldığı son kitabı “Şumu’nun Güncesi”nin satırlarını aralıyor.
EZ BAJARİ BEN ŞEHİRLİ
Li ser baniyan, Damlalara,
Em hamû zarok Damların üstüne
Derdiketin Çıkardık
Ser banan Tüm çocuklar
Me qir da Bağırırdık
Were mast Yoğurda gel
Bi pere Parayla
Were dew Ayrana gel
Bi pere Ayrana gel
Dengen stilan Bakraç sesleri
Deketin kolanan Düşerdi sokaklara
Ez bajarî bûm Ben şehirliydim
Mast gundî Yoğurt köylü
Dew gundî Ayran köylü
“Şumu’nun Güncesi” ismiyle müsemma bir günce; şairin yaşanmış hikayelerinden oluşuyor. Şair bazen ana diliyle, bazen evrensel dille ama çoğunlukla insanı unutulan duygu ve alemlere sürükleyen bir dille sesleniyor okuyucuya. Şumu’nun Güncesi, okuyanını kimi zaman Siverek’te bir dam üstünde yoğurt ve ayran satan çocuklara, kimi zaman bir zamanlar özgür çalan radyolara, kimi zamansa yaz kış kapımıza koyacağımız bir kap suya muhtaç hayvanlara götürüyor.
Kültürhane Erdal Dalgıç’ın kelimeleriyle ve bu kelimelerle vücut bulan farklı insan sesleriyle doluyor.
Şairin içindeki Şumu, dinleyenlerin ve okurların kitaplarına konuyor; “Yüreğinde Şumu’lar açsın” dileği ve şairin son şiiri ile…
“Elinde bir dünya
Aldırma yeni’den yarat
Susmalara inat
Yaşasın Şumular”
Erdal Dalgıç, 1973 yılında Siverek’te doğdu. Çocukluğunu Diyarbakır’da, gençliğini ise Mersin’de geçirdi. Serbest ve halen Mersin’de yaşamakta. 2018 yılında Susmalar ve 2019 yılında Yeniden isimli şiir kitapları okurları ile buluştu. Youtube/Erdal Dalgıç |