Burçak Görel
Gündelik hayatın içine girebilen, gündelik hayatı değiştirme potansiyeline sahip olan ne varsa yolu güç, değeri büyük. Sanat, bazı halleriyle bunlardan biri. Görsel sanatlar yüzyıllardır siyasi, dini ve kurumsal birçok rol üstleniyor. Peki güncel sanat gündelik hayatın içine nasıl giriyor? Neyi, hangi yöntemle, nasıl anlatmaya çalışıyor? Güncel sanatı ve bu soruları, biri gündelik hayatı kültür ve sanatla buluşturmayı adeta ustalıkla icra eden, diğeri ise Türkiye’de güncel sanat denince akla ilk gelen isimlerden olan iki kişiden dinledik.
Uzun zamandır keyifle takip ettiğimiz, bizi Paris’in sokaklarından pasajlarına, müzelerinden bahçelerine çeşitli yolculuklara çıkartan Emre Ülker, bu sefer Paris’in sınırlarını aşan bir zenginlikle bizi sanata dair sohbetlerle buluşturdu. Kültürhane’nin yepyeni programı “Emre Ülker ile Sanata Dair”in ilk konuğu, kapitalizm ve güncel sanat pratikleri arasındaki ilişkiyi görünür kılan çalışmaları ile dikkat çeken sanatçı Burak Delier’di. Sohbet yine Kültürhane’nin artık alışık olduğunuz uzakları yakın eden yöntemleri ile gerçekleşti. İstanbul’dan Mersin’e gelen Burak Delier, sohbeti dinlemek için Kültürhane terasında toplanmış izleyicilerin karşısında oturarak Paris’e, Emre Ülker’e bağlandı. Birlikte güncel sanatın kapılarını keyifle araladılar. Delier’in eserlerinin yanı sıra dünyadan önemli sanatçı ve eserlerin ele alındığı sohbet, izleyicilerin katılımı ile interaktif, çok yönlü ve zengin bir muhabbete evrildi.
Delier güncel sanatın tarihsel dönüşümüne, medyumuna, yöntemine, diğer sanat alanlarıyla farkına ve piyasasına dair birçok bilgi verdi ve izleyicilere anılarıyla eşlik eden uzun bir anlatı sundu. Ancak tüm anlatısının neredeyse birleştiği nokta sanat ve hayatı birbirinden ayırmama fikriydi. Amaç sanat yapmak değil yaşamaktı. Sanat yalnızca üretilen bir şeyden ibaret değildi. “Güncel sanat bugün hakkında bir tartışma bugün hakkında düşünmeye çağrıdır. Video üreten insanlarla sanatçılar arasındaki en büyük fark işte bu düşünme çağrısı. Güncel sanat düşünmek için bir ortaklaşma alanı açmaya çalışıyor,” sözleriyle anlattı güncel sanata dair yaklaşımını.
Delier, güncel sanatı hayattan koparmadan, olanları eleştirebilecek, gündelik hayatı değiştirebilecek potansiyelini unutmadan icra edebilmeyi anlattı. Anlamlı bir birliktelik ve anlam birliğiyle; bugün hakkında düşünmenin binbir örneğini hayata geçiren, kıymetli niyetlerin ortaklaşma alanında, Kültürhane’de.