Hoş Geldin Amal…

Mersin’e hoş geldin, umutlar getirdin Amal.

Seni kentimizin mezarlığında karşılamış olmamızı yadırgamış olabilirsin. Ama burası senin, benim hepimizin hayalini, çabalarını, varmak istediğimiz yeri temsil ediyor.

Buranın sessizliği, huzuru barışı anlatıyor.

Çünkü burası farklı dinlerden, kültürlerden insanların birlikte yattıkları belki de yegâne mezarlık. Müslümanların, Hristiyanların, Musevilerin mezarları bir arada, yan yana. Bu kadar gerilime, savaşa, can mal olmuş ayrılıkların anlamsızlığını gözler önüne seren bir yerdeyiz.

Burası farklılıklarımızla bir arada olabileceğimize dair hayalimizi, umudumuzu diri tutuyor.

Bu hepimizin ütopyası olabilir ama Mersin için bu aynı zamanda bizim geçmişimiz çünkü Mersin bu farklılıkların bir araya gelmesi sayesinde kurulmuş, gelişmiş, bugüne gelmiş.

Mersin’i göçler, senin gibi göçmenler var etmiş.

Buraların modern döneminin ilk sakinleri göçebe Yörüklerdi. Fakat daha sonra Çukurova’da pamuk kültürünün başlamasıyla burada başka topluluklara ihtiyaç doğmuş. Ortadoğu’dan, senin memleketinden çiftçiler, denizciler, Batı’dan tüccarlar gelmiş. Böylece bu kent fellahlarla, Levantenlerle kurulmuş. Ta Kafkaslardan Çerkezler gelmişler Mersin’i mesken tutmuşlar. Nüfus mübadelesi ile Giritliler buraya yerleşmiş, denizi aşıp Kıbrıslılar gelmiş.

Mersin bölgenin en önemli limanı haline geldikçe Türkiye’nin her yerinden insanlar göç etmiş.

Savaşlar, çatışmalar, gerginlikler yüzünden yurtlarını terk etmek zorunda kalan milyonlarca insana kapılarını açmış Mersin.

Güneydoğu Anadolu’daki çatışmalardan kaçan Kürtler de Mersin’e sığınmış, Filistinliler de, Iraklılar da ve son dönemde yüzbinlerce Suriyeli ve Afgan da.

Gördüğün gibi işte bu yüzden seni burada karşılamak istedik. Burada yan yana gördüğün farklı dinlerden, kültürlerden, coğrafyalardan gelip burada yaşamış hemşehrilerimizin mezarları burada varolmuş o çok kültürlü yaşamın bir hatırası.

Bu sadece bir hatıra da değil, bu aynı zamanda hayalimiz. Yine böyle barış içinde yaşayabiliriz. Biliyoruz, inanıyoruz, umut ediyoruz.

O yüzden Amal senden rica ediyoruz, bu upuzun seyahatin boyunca gittiğin her yere barışın bu sessiz mesajını götür.

Barışın deneyimini ve ihtimalini gördüğünü karşılaştığın tüm çocuklara, büyüklere anlat.

Anlat ki bu hayali paylaşanlar birbirlerini bilsin, bulsun ve hayalimizi gerçek kılmak için herkes kendi köşesinde elinden gelenleri yapmak için umudunu diri tutsun.

Yolun, yolumuz açık olsun Amal.

https://www.walkwithamal.org/tr/

Related

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *