Unutan hafızaların panzehiri Hafıza-i Şehir’den Çamlıbel Yürüyüş Haritası

Çamlıbel

Ulaş BAYRAKTAR

Meşhur deyiştir: “Hafiz-i beşir, nisyan ile maluldür” yani insan hafızası unutmakla sakattır. İnsan bugünle baş etmek için belki de dünü farklı hatırlamayı seçer. Toplumsal tarih ve belleğin oluşması insanların hafızalarının ötesinde kaynak ve referanslara ihtiyaç duyar.

Kentler yapıları, sokakları, kamusal ve doğal alanları ile beşirin hafızasının aksine bir topluluğun kolektif tarihine dair çok kıymetli anıları ve bilgileri saklar.

Kültürhane olarak hemşehriliğin önemli bir bileşeni olarak gördüğümüz kent belleğini açıldığımızdan beri farklı etkinliklerle tazelemeye, paylaşmaya, belgelemeye çalışıyoruz. Mersin’e dair eserleri topladığımız Mersin kitaplığımız, Mersin Müşterekleri, Kent Sohbetleri ve Hemşehrimin Hikayesi başlıklarında düzenlediğimiz buluşmalarla buna yönelik etkinlikleri eksik etmemeye özen gösterdik.

Bu çabalarımızın son halkasını da Maya Derneği’yle işbirliği içinde Sivil Toplum Geliştirme Merkezi’nin desteği ile gerçekleştirdiğimiz Hafıza-i Şehir buluşmaları, eğitimleri, gezileri ve nihayet Çamlıbel Yürüyüş Haritası oldu.

Mehmet Atlı, Umut Azak ve Asena Günal’ın sunuşlarının ardından wikipedia ve haritalama eğitimleri düzenledik. İlk düşüncemiz Kiremithane Mahallesi’nde yaptığımız yürüyüşü haritalamaktı. Fakat daha sonra Mekanda Adalet Derneği ile birlikte Çamlıbel’de gerçekleştirdiğimiz yürüyüşün haritasını yapma fikri daha ağır bastı.

Bu yürüyüş sırasında Sayın İrfan Tümer’in açıklama yaptığı noktaları duraklara dönüştürerek, haritaya işledik. Böylece balıkçı barınağından eski stadyum alanına kadar giden bir güzergâh ortaya çıktı.

Yürüyüş duraklarına dair bilgiler üç farklı şekilde ulaşılabilir halde. Öncelikle ilk olarak basılı bir yürüyüş haritamız var artık. Mekanda Adalet Derneği bu yürüyüşün filmini çekip yayınladığı için internet üzerinden izlenebiliyor. Son olarak haritada yer verdiğimiz kare- kodlar ilgili nokta hakkında bilgiye sesli olarak ulaşmanızı mümkün kılıyor. Hatta bu bilgiler Türkçenin yanı sıra Arapça, Kürtçe ve İngilizce’ye de çevrilip paylaşıldığı için anadili farklı olan hemşehrilerimizin ya da ziyaretçilerimizin de kolaylıkla dinleyebilmesini sağladık.

Böylece arzu ederseniz siz de artık mazide bir yolculuğa çıkıp Rickardslar, Şaşatiler, Eliyeşiller, Sıdalılar, Miskaviler, Christmanların evlerine misafir olabilir; Olimpiyat Kıraathanesi’nin, Can Can Lokantası’nın, Emirgan Çay Bahçesi’nin, Belediye Gazinosu’nun, MİY Lokali’nin, Akkahve’nin ev sahipliği yaptığı muhabbetleri düşünüp, dostlukları, aşkları hayal edebilirsiniz.

Ezcümle, bir harita var artık, sevdiğimiz Mersin’i daha çok sevmenizi sağlayacak, bildiğimiz Mersin’i daha iyi tanıtacak.

O yüzden şimdilik evde kalıyoruz ama dışarı çıkınca Çamlıbel’e doğru yürümek istersiniz elbet. Yürüyüşten önce Hanemize bir uğrayıp haritanızı almayı ihmal etmezsiniz artık.

Menü/dergimizin #Özledik sayısını okumak için tıklayın.

Related

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *