PLASTİK TORBA KULLANMA-k & BEZ TORBA KULLAN-a-ma-mak

 Plastiğin varlığını yadsımıyoruz. Zararlarına rağmen kolaylaştırıcılığını görüyoruz. Sorun bizim kesip atmamızla çözülmüyor, onu da biliyoruz. Gerçekleşebilecek alternatif öneriler sunmak istiyoruz.

Nilüfer – Can Gatenyo

Biz işin içinden çıkamadık. Bir de sizinle paylaşalım: TapTaze’de ürün teslim alınırken her gün en az 100 plastik torba (naylon poşet) alınıyor… Bu sayıyı azaltamıyoruz. Bez torba da satılıyor ama naylon, açık ara önde. Aklımız hep çözüm arayışında ama henüz parmağımızı şaklatıp “buldum!” dedirten o sihirli formülü bulamadık. Ne sinsi bir bağımlılıkmış bu naylon torba meğer… Bünyemize öyle bir nüfuz etmiş ki en çevreci olanlarımız bile kökten söküp atamıyor içinden.

Keywords: stock, elephants, wildlife, poaching, trophy hunting K6C5EP baby elephants playing in Kenya, Amboseli

“Naylon poşeti hepten kaldırsak mı?” gibi radikal çözümler de konuşmuyor değiliz. Fakat sağlıklı, temiz gıda arayışıyla TapTaze’ye gelenler kendi torbası yanında değilse kasada torbasız kalakalsın ya da bez torba almaya mecbur olsun istemiyoruz. Amaç cezalandırmak değil. Plastiğin varlığını yadsımıyoruz. Zararlarına rağmen kolaylaştırıcılığını görüyoruz. Sorun bizim kesip atmamızla çözülmüyor, onu da biliyoruz. Gerçekleşebilecek alternatif öneriler sunmak istiyoruz.

Mesela plastikleri “vazgeçilebilir- vazgeçilemez” diye sınıflasak… Pandemide gördük ki sağlık nedeniyle bazı plastiklerden vazgeçmek zor. Bir de salt konfor amaçlı plastikler var. Market poşetleri işte bunlardan. Tek işlevi ürünü eve taşımak olan bu torbaların yerine, plastik olmayan envai çeşit gereç koyabiliriz: Bez/kağıt/elyaf torba, file, sepet, kutu vb. Ama naylonun konforundan vazgeçemiyoruz.

Elimizi vicdanımıza koyup düşünelim: tıbbî eldiven mi; market poşeti mi? Aslında çoğumuz naylon poşeti hayatımızdan çıkarmaya istekliyiz de bunu adamakıllı organize edemiyoruz sanki. Unutuyoruz, çamurlu ıspanakla ekmeği aynı torbaya koymak istemiyoruz vs… Naylon kullanmak için hep bir bahanemiz oluyor.

Peki, ne yapsak da ona ihtiyaç duymasak?

1. Farklı amaçlara yönelik birden fazla taşıma gereci (torba, file, kutu, vs.) edinebiliriz.

2. Taşıma gereçlerini akşamdan hazırlayıp, kapının yanına, cebimize, çantamıza koyabiliriz.

3. “Unutma!” listemize ekleyebiliriz

4. Taşıma gereçlerimizi arabaya, işyerine, çantalarımıza, ceplerimize paylaştırıp, her an elimizin altında olmalarını sağlayabiliriz.

5. Gerektiğinde “ödünç torba” isteyebiliriz.

Ne dersiniz? Biraz dikkat, biraz yardımlaşma, azıcık üstünde durmakla olur bu iş, değil mi? İstisnalar da olur elbet. Mesela TapTaze’ye geldiğinizde “Torbalarım dolu. Ekmek koyacak yer yok” dersiniz; biz seve seve “ödünç torba” veririz.

Dileğimiz o ki ister yanınızda getirin, ister satın alın, ister ödünç isteyin… yeter ki naylon torba kullanmayın.

Related

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *