Aysun Koç Aydoğan
Kültürhane’de yeni bir program serisine başladık. Adı: Mersin’in Medeni Hali. Amacımız Mersin’de kent hayatına katkıda bulunan derneklerin tarihlerini, faaliyetlerini dinlemek, kayıt altına almak, bir grup gönüllünün bir araya gelerek başlattığı maceraların nelere evrilebileceğini görmek… İlk programımızın konukları Mersin ODTÜ Mezunları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Alper Girgeç ve Burs Komisyonu Başkanı Kadriye Girgeç oldu.
Çukurova ODTÜ Mezunları Derneği olarak başlayan hikâye 1992 yılından itibaren Mersin ODTÜ Mezunları Derneği olarak devam etmiş. Derneğin kuruluş amacı Mersin’de yaşayan ODTÜ’lülerin bir araya gelmesi, mezunların ODTÜ kültürünü kendi hayatında taşıyabilmesi olsa da bugün Mersin’deki tüm kent konseylerinde aktif görev alarak kent hayatına katkı sağlamak için çaba harcıyorlar. Belediyelerle yürüttükleri temaslarda onların olumlu çabalarını destekliyor, gerektiğinde eleştiriyorlar. Dernek, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü ile de sıkı temaslar yürütüyor ve projeler gerçekleştiriyor. En gurur duydukları çalışma ise yaklaşık 14 yıl önce 8 öğrenci ile başlayan ve bu yıl 28 öğrencinin faydalandığı eğitim bursu. Burs, ODTÜ’yü kazanan ve ihtiyaç sahibi olan gençlere veriliyor. Ancak bursun dışında gençlerin her biri ile bir aile gibi ilgilenerek üniversite hayatları boyunca onlara destek olmaya çalışıyorlar. Bursun arka planında özveriyle çalışan dernek üyelerinin yoğun emeği var. Alper Bey’e göre Mersin’deki birliktelikler ve kaynaşma sayesinde dernek bugün neredeyse 30 yılı devirmek üzere…
Bir derneğin yaptığı faaliyetler bir kenti ya da toplumsal yaşamı ufak da olsa değiştirebilir mi? Alper Bey’e göre değiştirebilir. “Ufak noktalar da olsa o noktalar kelebek etkisiyle büyüyebiliyor. En azından bir tohum ekmiş oluyorsunuz. Büyüyecek, yeşerecek ve çoğalacaklar. Projelerle de öyle. Yani yaptığınız bir öneri ile bir projeye vererek siz o tohumun büyümesine katkıda bulunuyorsunuz ve sağlam köklerinin oluşmasına destek oluyorsunuz. İleri aşamalarda tüm bu çalışmalar kent hayatına, insan yaşamına dokunur hale geliyor.” diyor Alper Girgeç.
Derneğin üye sayısının 500’ü aştığı dönemler olsa da şu anda aktif üye sayısı 200. Mersin’deki yüzlerce derneği, sürekli açılıp kapananları düşününce bu kadar aktif üyeyi bir arada tutabilme başarısına şapka çıkarıyoruz, Alper Bey uzun yıllar faaliyet yürütebilmenin birlikte üretebilmenin altındaki çabayı şöyle açıklıyor: “Dernek çalışmalarının hiç kolay olmadığını o yola çıkanların bilmesi gerekiyor. Bu süreci göze alarak yönetim kurulunuzdan aldığınız destekle kalıcı çalışmalar yaparsanız üyeleriniz arkanızdan gelir ve yeni adaylar çıkar. Ama tek kişiye bağımlı bir dernek oluşturursanız devamı gelmez.” Ayda bir düzenledikleri diğer adı ‘bilim kafe’ olan ‘Meraklısına ODTÜ Sohbetleri’ne isteyen herkes katılabilir. Derneğin tüm faaliyetlerine sosyal medya hesaplarından ulaşabilirsiniz.