Bir kişiden bir topluluğa doğa için yaşamak

Aslı Çalışkan

Hayatımın her döneminde değişen önceliklerim oldu. Meslek sahibi olma, müzik ve gitarla haşır neşir olma, yeni yerler görüp yeni insanlar tanıma, yoga ve şiddetsiz iletişim gibi…

Fakat hiç değişmeyen bir önceliğim vardı ki o da doğayı korumak. Yani doğaya saygısı olan, doğaya yakışan ve onu sürdürülebilir kılan birtakım ufak çabalar. Her biri, üzerine uzun uzun konuşulası çabalar aslında…

Bunlardan birisi ‘bisikletli yaşam’; yaklaşık beş yıldır havayı kirletmeden, petrol tüketmeden, stres olmadan, bedenimi de sağlıklı bir şekilde çalıştırarak bir yerlere ulaşmamı sağlayan müthiş araç.

Bir diğeri tüketim alışkanlıklarımı değiştirmek ve ufak tefek üretim faaliyetlerim. Mesela yeni bir şey almamak ille de alınacaksa ikinci el tercih etmek.

Evde üretebileceğim ne varsa: ekşi mayalı ekmek, yoğurt, turşu, konserve, sirke, zeytin ve zeytinyağı gibi gıdalar üretmek.

Atık çıkarmamaya çalışmak, peçete ve plastik poşet yerine eski kumaşlardan diktiğim keseler, torbalar ve el bezlerini kullanmak. 

Kompost yapmak, evimin bahçesinde ufak çaplı ekim dikim.

Zehirli ev kimyasallarını ve kişisel bakım ürünlerini hayatımdan çıkarmak, bu zehirlilerin yerine el yapımı defne sabunu, Arap sabunu, karbonat, sirke ve zeytinyağı kullanmak. 

Doğa dostu arayışlarım beni ÇİTTA gıda topluluğu ile tanıştırdı. Kültürhane’de katıldığım ekoloji sohbetlerinde haberdar oldum ÇİTTA’nın varlığından. Bu topluluğa dahil olmak benim için küçük üreticiye destek olmak demek, doğayı ve bedenimi zehirlemeden beslenmek demek. Daha önemlisi sizinle aynı öncelikleri paylaşan, bunları yaygınlaştırmak ve sürdürebilmek için çabalayan güzel insanlarla birlikte hareket etmek demek.

Büyük küçük demeden, kendimizi yetersiz görmeden, umutsuzluğa kapılmadan attığımız her güzel adım doğa anaya can verecektir; inanıyorum.


ÇİTTA (Çukurova İnsan Tohum Toprak Atölyeleri), 2015 senesinde kurulmuş, yerelde ekolojik yaşam bilinci ve farkındalığının gelişmesi için çabalayan, gönüllü bir topluluk. Bu amaçla söyleşiler, atölyeler, film gösterimleri, şenlik ve festivaller düzenledi; okul ve meslek odalarında buluşmalar gerçekleştirdi. Kültürhane ile işbirliği içerisinde yaptığı etkinliklerle Kültürhane’nin dayanışma içinde olduğu bir kardeş organizasyondur.

Fotoğraf: Önder Çalışkan

Related

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *