Geleceği içine sığdıran mekan: Ahmet Yeşil Sanat Galerisi

Burçak Görel

Mekân, boşluğun anlam bulmuş hali; bazen uçsuz bucaksız bir boşluk, bazense kendi sınırları olan dört duvar. Mekânı üzerine inşa edildikleri zemin ve taşıdıkları anlamlarla düşündüğümüzde yalnızca fiziksel alanlar olarak düşünmek mümkün değil. Her bir mekân amacı ve anlamıyla farklı birçok şeye hizmet ve tanıklık ediyor. Biz de böylesi bir mekânın içindeyiz. Yeni bir mekânın doğuşuna, tarihi bir emeğin ve muradın ilk adımlarına tanıklık ediyoruz. Veli Mert’in sözleriyle…

“Şimdiyi o kadar genişletelim ki, içine gelecek sığsın”

Kültürhane Resim Okumaları’nda ressam Veli Mert’in konuğu sanatta ve yaşamda sınır tanımayan Mersinli ressam Ahmet Yeşil. Yeşil’in “40 yıllık sanat yaşamımın en büyük ödüllerinden biri” dediği Ahmet Yeşil Sanat Galerisi’nde, Yeşil’in sanatla geçen bir hayatın hikayesini, galerinin kuruluşunu, yaşayan sanat mekanları yaratabilmenin sırrını dinliyoruz.

Ahmet Yeşil Sanat Galerisi, yaşayan bir sanatçıdan aldığı isminin kıymeti ve kentin sınırlarını aşan sanatsal değeri ile Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi içinde meraklılarının ziyaretine açık. Bu günlerde duvarlarını Veli Mert’in küratörlüğünü yaptığı, şimdiye dek benzeri çok görülmemiş bir Ahmet Yeşil Sergisi dolduruyor.

Galeri, benzerine nadir rastlanacak bir şekilde belediye meclisinde yer alan tüm partiler tarafından oy birliğiyle alınan bir kararla hayata geçmiş. Mert kuruluş hikayesi itibariyle sanatın birleştirici ve siyaset üstü gücünü gösteren bu mekânı “Bir galerinin açılısı değil, bir potansiyelin var oluşu” diyerek anlatıyor. Bu öyle bir potansiyel ki, içine bir gelecek sığacak. Bir pratiği sürekli tekrar ederek, her tekrarda bir fark yaratarak bu mekânı bir özneye dönüştürecek. Üstelik bunu Ahmet Yeşil’den habersiz bir Ahmet Yeşil ile yapacak. İsmini yavaşça terk etmiş bir Ahmet Yeşil. Önce bir resme, sonra bir mekâna ve en son bir binaya…

Evet bir bina. İçine geleceği sığdırmaya niyetli bu çabanın ilk müjdesi tohumları henüz atılmaya başlamış, Mersin’de hayata geçecek bir sanat galerisinin habercisi. Yaşayan sanat mekanlarına bir yenisi Çamlıbel’de bulunan, Mersin’in tarihi yapılarından Arman Apartmanı’nda ekleniyor; “Halatların Ressamı” Yeşil’in kuruculuğunda hayat bulmaya hazırlanıyor.

Yaşayan mekanlar, aynı zamanda yaşatılması gereken mekanlar. Sanatçı toplumundan, sanat toplumuna giden basamaklar… Umalım ki bu basamakları çıkıp sığdıralım geleceği şimdiye. Ve Yeşil’in galeriye ilk girdiğinde hissettiği gibi; “güneş doğsun içimizde”.

Related

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *