Bizim Sandaletçimiz: Adalı Bodrum Sandaletçisi Ahmet Yeşilırmak

Bodrum Sandaletçisi

Burçak Görel

İnsanlığın en eski ayakkabısı dediğimizde akıllara ilk sandalet gelir. Sandalet dediğimizde ise Bodrum. Şimdi sizi bir Bodrum sandaletçisi ile tanıştıracağım; ama ne o kadar eski yıllara ne de Bodrum’a gideceğiz. Bizim sandaletçimiz Mersin’de, Mersin’in en eski mahallelerinden Kiremithane Mahallesi’nde. Bizim sandaletçimiz, Adalı Bodrum Sandaletçisi Ahmet Yeşilırmak. Kendisi 40 yıldır aynı mahallede, yok olmaya yüz tutmuş bir zanaatı icra ediyor. 

Ahmet Yeşilırmak 60 yaşında, evli, 2 çocuk babası. Mersin’in ilk ve tek Bodrum Sandaleti ustası. Doğma büyüme Mersinli ancak aslen 5 kuşak Giritli. 1923 yılında Mersin’e göçmüşler. Hiç göremediği, dilini öğrenemediği memleketini ve mübadilliğini tabelasında yazan “Adalı” ismi ile yaşatıyor.  Tabelanın hemen arkasında ufak bir dükkân Adalı Bodrum Sandalet. İçeriye gireni ağır bir deri kokusu ve hemen tezgâhın arkasında fokurdayan çayın sesi karşılıyor. Ahmet Usta nesli tükenmekte olan, hâlâ çayı içilen esnaflardan. Ortalığa göze oldukça hoş görünen bir dağınıklık hâkim. Duvarlarda eski Mersin resimleri, gazete kupürleri ve bir zamanlar kaleciliğini yaptığı Mersin İdman Yurdu posterleri… İçerde ise küçük bir çalışma tezgâhı, duvarlardan sallanan bağcıklar, üst üste dizili kalıplar ve aynısından bir tane daha bulamayacağınız bodrum sandaletleri… 

Bir bisiklet hikâyesi

Mesleği Ahmet Usta’ya aileden yadigâr, aynı zamanda bir bisiklet hikayesine dayanıyor. Henüz çocuk yaştayken hep binmek istediği, “çok güzeldi” dediği bisiklet amcasına ait. Ve o güzel bisiklete binmenin yolu her gün amcasının ayakkabıcı dükkanına gitmekten geçiyor. Ahmet Usta bir bisiklete binmek uğruna çıktığı yolda ayakkabılarla tanışıyor. Amcasının yanında çıraklıktan yetişiyor. Ayakkabıyla başlayan merakı izlediği sinema filmleriyle yerini sandalete bırakıyor. Özellikle Roma ve Mısır’ı konu alan filmlerde gördüğü sandaletlerden etkileniyor ve amcası ile kuzeninden öğrendiği mesleğe 1983’de açtığı dükkanında, bodrum sandaletleriyle devam ediyor. 

İlk günden itibaren her sabah saat 7’de açıyor dükkanını Ahmet Usta. İlk iş çayını demliyor, sonra radyosunu açıyor. Misafiri, müşterisi hiç eksik olmuyor. Ekonomiden çok etkilenmiyor; parası olan veriyor olmayanı kara kaplı defterde bir süre misafir ediyor. Günde sadece 1, bilemedin 2 çift sandalet yapıyor. Ahmet Usta her akşam, biraz muhabbet, bolca dostluk, birkaç sandalet, bitmeyen meslek aşkıyla kapatıyor dükkanının kapısını. Kapattığı kapısının önünde paslı tabelasına bağlı bir bisiklet. Yine aynı bisiklet. Yıllar önce ayakkabılarla tanışmasına vesile olan, 3 kuşağı taşıyan 60 yıllık emektar hâlâ yaşıyor. Ahmet Usta ve “hiç bitmesin, hep yaşatılsın” dediği zanaatı ile birlikte…

*Dipnot: Gidip yerinde görmek isteyenler için Adalı Bodrum Sandalet Adresi: Kiremithane Mah. Cengiz Topel Cad. No 68 (İş Bankası Kiremithane Şubesi yanı)

Bu yazı menü/dergimizin Temmuz sayısında yayımlanmıştır. Derginin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Related

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *