Kadın Üretici Kooperatifi, Mezitli’nin toprağını filizlendiriyor

Şu aralar Mezitli’nin yıllardır bomboş duran metruk arazilerine bakanlar toprakların yavaş yavaş filizlendiğini görürse şaşırmasın. Mezitli Belediyesi ile Solinova Mezitli Kadın Üretici Kooperatifi’nin projesi kapsamında kent tarımını canlandıracak önemli adımlar atıldı. Arazi sahiplerinin izniyle yaklaşık 50 dönüm toprağın kullanımı fiilen kadın üreticilere verildi ve kadınlar burada hem kendilerini hem çevrelerini güçlendirecek bir işe giriştiler.

Kooperatifin kurucusu ve başkanı tanıdık bir isim, Kültürhane’yi de var eden isimlerden Prof. Dr. Ayşe Gül Yılgör. Kültürhane’nin Youtube kanalında yayınlanan, Ziya Aykın’ın sunduğu ÇYDD Söyleşileri’nin ilkine konuk olan Yılgör, “Neden kooperatifçilik?”, “Neden kadın kooperatifi?” ve “Neden kent tarımı?” sorularına yanıtlar verdi.

Güncel Sorunların Çözümü Kent Tarımında

Gıda sıkıntısının dünyanın karşı karşıya olduğu temel problemlerden biri olduğunu vurgulayan Yılgör, atıl durumdaki kent arazilerinin üretime kazandırılması, kentlilerin bölgelerindeki üretim ve tüketim süreçlerinin bir parçası olmasının önemine değindi. Yılgör, kent tarımının gıda sorununun çözümüyle birlikte şehrin hava ve görsel temizliğine de katkıda bulunacağını söyledi.

Kooperatif Bir İhtiyacın Sonucu

Yılgör, bu işi bir kooperatif çatısı altında yapmanın önemini şöyle anlattı: “Giderek güçsüzleşen bireyler bir araya gelebilmenin, sorunları birlikte çözebilmenin yollarını arıyorlar. Kooperatifçilik sürecimiz tüm dünyada olduğu gibi bir ihtiyaçtan doğdu. Yeni liberal politikalar hem üreticileri hem tüketicileri güçsüzleştiriyor. Adil, güvenilir gıdaya uygun fiyattan erişmek çok zor. Bu yoksullaşmadan, güçsüzleşmeden daha fazla etkilenen kadınların ekonomik, sosyal, siyasal güçlenmesine katkıda bulunma düşüncesiyle Mezitli Üretici Kadın Kooperatifi’ni kurduk.”

Kadınların Güçlenmesi İçin…

Kooperatifin “kadınların güçlendirilmesi” yani kadınların kendi kararlarını alabilecek bağımsızlığa kavuşmalarını sağlamayı hedefleyen demokratik bir yapı olduğunun altını çizen Yılgör, “Kooperatifimiz eğer bu ekonomik güçlenmeye bir nebze katkıda bulunursa bunun sosyal ve siyasal yansımaları olacağını düşünüyoruz” dedi.

Kooperatifin üye sayısını artırmak istediklerini belirten Yılgör ancak bunun bir ortaklık olduğunu hatırlatarak “Nasıl ki gençlere birbirlerini tanımadan evlenmelerini tavsiye etmiyorsak kooperatifte de önce birbirimizi tanımak istiyoruz. Önce birlikte eyleyelim, iş yapalım” ifadelerini kullandı.

Bu yazı menü/dergimizin Temmuz sayısında yayımlanmıştır. Derginin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Related

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *