Bir mekândan fazlası: Kültürhane

Sema Uğurlu Canpolat

Pandeminin hepimizi eve kapattığı günlerden birinde, unutulmuş bir kitabın arasında Kültürhane’nin iç mekân yerleşimi için düşündüklerimizi anlatan bu plan çıkıverdi karşıma. Tarih: 15 Haziran 2017. Üç yılda ne çok birlikteliğe, paylaşmaya, öğrenmeye, eğlenmeye, tanışıklığa ve daha bir sürü güzel şeye tanık oldu bu mekân diye geçirdim içimden.

Ayşegül, Ulaş, Deniz ve Nalan’ın Dikenliyol’daki mekâna dair hayalleri ve yapmak istediklerinin bizim gözümüzden karşılığı idi bu çizgiler. ‘Mekân’ diyorum çünkü biz ihtiyaçları ve hayalleri karşılayacak cevapları ararken henüz daha Kültürhane adı yoktu ortada. Sonra hayaller gerçekleşmeye başladı birer birer. Önce içerideki altyapı elden geçirildi, renkler seçildi, duvarlar boyandı, mobilyalar yerleştirildi. Mekânın tadilat işleri bitmeden çok önce kütüphaneye ülkenin dört bir yanından kitaplar gelmeye başlamıştı bile. Sonrasını hepimiz biliyoruz, dördüncü yaşına girdiği bu Eylül ayının ardında kalmış ve neredeyse her günü dolu dolu geçmiş üç yıl…

Kültürhane, edebiyattan ekolojiye, tarihten müziğe, mimarlıktan psikolojiye, spordan sanata kadar olabilecek en geniş yelpazede konuya ve çok değerli konuklara ev sahipliği yapması, kentin farklı aktörlerini de işin içine katarak müşterek bir alan oluşturması, bilgimizi arttırmamıza vesile olması ve yeni tanışıklıklara zemin oluşturması gibi sebeplerle benim için çok değerli bir yerde. Megaron da bu müşterekliğin bir parçası olarak ortaya çıktı. Mimarlık ve kenti ilgilendiren konuları gerek çektiğimiz programlarla gerek dergideki bu sayfa ile sizlerle paylaşmamızı sağladı.

İçinde bulunulan durum ne olursa olsun umutla ve birlikte üretmenin önemini bir kez de korona sebebiyle kapımızın önüne bile çıkamazken evlerimizde bizleri yalnız bırakmayarak ürettiği zengin içerikle gösterdi Kültürhane. Bazen endişelerimizi dağıttı, bazen öğretti, ufkumuzu açtı, bazen eğlendirdi.

Geride bıraktığı bu dopdolu üç yılda kocaman bir aileye dönüştü Kültürhane. Yarattığın güzelliklerin katlanarak artması dileğiyle…

Bakarsınız bundan sonraki yıl dönümlerini hep birlikte Ulaş’ın düğün salonunda kutlarız belli mi olur?

Kültürhane Menü/Dergi (Tüm Sayılar)

Related

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *