Yeşil Kamp 2020 Dijital’de

Alper Tolga Akkuş

Eskiden böyle miydi? Hiç olur mu canım! Sabahtan çadırımızda uyanır, günün ilk denizini eş dost hısım ile tamamlar, kahvaltıda bir gün önceki sunum, atölye, sohbet, gıybet vs’nin muhasebesini tamamlar ve öyle başlardık yeni güne.

Yeşil Kamp demek ilkin Yeşiller ile yurdun dört bir yanına dağılmış dostlar ile 4 günlüğüne de olsa bir araya gelmek demekti. Yeşil Politika’ya, Yeşil Ütopyalar’a, Yeşil Fikirler’e daha bir kucaklarcasına sarılmak demekti. 4 gün de olsa umutla, mutlulukla, “Yalnız değilim”in coşkusu ile hemhal olmak demekti. Ama bu senenin Yeşil Kamp’ı korona na-münasebeti ile dijitalden gerçekleştirildi. İsteyen Yeşil Düşünce Derneği’nin youtube hesabından canlı canlı izleyebildi, dileyen daha sonrasında takip etmeyi tercih etti.

İşte biz de Kültürhane ve ÇİTTA ahvadları olarak Caretta’nın 2020 sonbahar-kış sezonunun ilk programına Yeşil Kamp ile başlamayı tercih ettik. Yeşil Kamp’ı organize eden ekibe Assos’ta yerleştiği köyünden destek veren Yeşil Düşünce Derneği İletişim Sorumlusu Güneş Akçay anlattı biz de dinledik.

Bu yıl 1-4 Eylül tarihleri arasında internet ortamında düzenlenen Yeşil Kamp, müzisyen Nil İpek’in mini konseri ile başladı. Tatavla Tiyatrosu, “İnsan Çağı” oyununun ilk gösterimini gerçekleştirdikten sonra Kamp’ın ilk paneli ise “Kesişimsellik ve Mücadelede Buluşma” idi. İlk gün Güneşin Aydemir’in, “Gelecekteki Geçmiş/Battlestar Galactica” sunumu ile sona erdi.

2 Eylül Çarşamba günü ise kamp BGST Tiyatro’nun “K’nın Sesi’ oyunu ile açıldı. “K’nın Sesi”nde Duygu Dalyanoğlu farklı kesimlerden pek çok kadının deneyimlerini tek kişilik performans ile sahneledi. Tanıl Bora ise, “Muhalefet Dili ve Kavramları Üzerine Düşünme” başlıklı söyleşisinde kullandığımız dilin aktivizme etkisi üzerinde durdu.

3. gün Murat Özbank, Sezin Öney ve Ümit Şahin’in, “Krizler Çağı: Ütopyalar ve Distopyaların Günümüz Gerçekliğinde Buluşması” oturumunun hemen öncesinde sanatçı Eymen Aktel, ütopya ve distopya denince dimağına düşenleri bir çizim performansı eşliğinde paylaştı. 

Yeşil Kamp’ın son gününde ise çeşitli performanslar ile kampı bir festivale çeviren sanatçılar “Yeşil Kampın Yaratıcı Direnişi” söyleşisinde ekran karşısında buluştular. Kampın son etkinliği ise Kazdağları Kardeşliği ve Ulupınar Çınar Nöbetçileri’ni buluşturan, “Ekolojik Mücadelelerde Yaratıcı Eylemler ve Sanat” söyleşisi oldu. Yeşil Kamp Dijital 2020’de gerçekleşen pek çok etkinlik şu an bile bir tık uzağınızda. Yeşil Düşünce Derneği’nin youtube sayfasında. Caretta’nın yeni “Ekolojik Ahval”lerinde bir araya gelmek üzere…

Kültürhane Menü/Dergi (Tüm Sayılar)

Related

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *