Beyazperdede Yılbaşı Coşkusu

Deniz Altınay 

Herkese merhaba,

Bir yılı daha geride bırakıyoruz. Her yılın sonunda bitirdiğimiz yıl bizde iyi ve kötü anılar bıraksa da yeni yılı umut ve mutlulukla karşılamak isteriz. Bu duygu ve temenni, sanat dalları içinde geniş kitlelerle en kolay iletişim kuran ve gerçek yaşamda hayal edip de ulaşamadığımız hayalleri yaşatan, düşsel kahramanlarından etkilendiğimiz ya da ele alınan konu ve karakterler aracılığıyla yaşadığımız dünyaya duygudaşlık kurarak bakmamızı sağlayan filmlerle karşımıza çıkar.

Yeni yıla girmemize az bir zaman kala Kültürhane’de sinema olarak biz de yılbaşını, yılbaşı sevincini farklı şekilde ele alan filmlerden bir liste yapalım istedik. Sağlıklı, mutlu ve sinemanın büyüsüyle dolu bir yıl geçirmeniz dileğiyle…

Evde Tek Başına 1 ve 2 (Home Alone 1 & 2)

Yılbaşı ya da Noel filmleri denildiğinde ilk akla gelen ve ailece keyifle izlenebilecek filmlerden olan Evde Tek Başına serisinin ilk iki filminde, afacan bir çocuk olan Kevin’in yılbaşı tatilinde evde yalnız kalmasıyla başına gelen olayları izleriz. Yönetmenliğini Chris Columbus’un yaptığı filmlerin başrolünde 1990’lı yılların en ünlü çocuk oyuncularından Macaulay Culkin yer alır. Seriye dair ilginç detaylardan biri de, Amerika Birleşik Devletleri’nin şu anki başkanı olan Donald Trump’un bir sahnede figüran olarak yer almasıdır.

Şahane Hayat (It’s a Wonderful Life)

Frank Capra’nın yönettiği 1946 yapımı “Şahane Hayat” tüm dünyada yılbaşı döneminde en çok gösterilen filmlerden biri olmayı sürdürüyor. Hayatında zor bir dönemden geçen George Bailey’nin (James Stewart) sevgi ve arkadaşlığın yardımıyla tüm zorlukların üstesinden gelmesinin anlatıldığı film Amerikan Film Enstitüsü tarafından yapılan tüm zamanların en iyi yüz Amerikan filmi listesinde de yer alıyor. Sonraki yıllarda Hollywood başta olmak üzere Türkiye ve pek çok ülkede çekilen kimi filme de esin kaynağı olan film bir yılbaşı klasiği olarak listemizde yer buluyor.

Kara Noel (Black Christmas)

Sinema tarihinde yılbaşı temalı filmlerin büyük çoğunluğu komedi türünde ve sevgi, dostluk mesajlarıyla dolu olsa da farklı türlerde yılbaşı filmlerine de rastlamak mümkün. 1974 yılında çekilen ve yönetmenliğini Kanadalı Bob Clark’ın yaptığı “Kara Noel” filmi de yılbaşı tatili döneminde eve gitmek yerine yurtta kalan bir grup öğrencinin başına gelenleri anlatan ve korku türündeki hikâyesiyle dikkat çeken bir film.

Grinç (The Grinch)

A.B.D.’li hikâyeci Dr. Seuss’un kitabından sinemaya uyarlanan animasyon film “Grinç” tüm ailenin beraber izleyebileceği yılbaşı filmlerinden. 2000 yılında çekilen ve başrolünde Jim Carrey’in oynadığı aynı isimli filmle de benzerlikler içeren film Noel’den nefret eden Grinç’in Noel Baba kılığına girerek insanların yılbaşı coşkusunu ellerinden almaya çalışmasını anlatan eğlenceli bir yapım.

Neşeli Hayat

Yönetmenliğini ve başrolünü Yılmaz Erdoğan’ın üstlendiği “Neşeli Hayat” Türkiye sinemasında bu çerçevede ele alınabilecek nadir filmlerden. Yönetmenin kendi filmografisi içindeki başarılı çalışmalardan biri olan film biraz neşeli biraz hüzünlü hikâyesiyle bir melodram örneği olarak izlenebilir.

Related

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *