Plastik Çöplerden Kurtulmak Mümkün

Bediz Yılmaz 

Bu ay aslında “Dostunu yakın tut, çiftçini daha da yakın” cümlesi üzerine, neden dünyanın veya ülkemizin öbür ucundan gelen gıdaları değil, yerelde, tanıdığınız üreticiler tarafından üretilmiş gıdaları tüketmeliyiz, bu nasıl hem kendi sağlığımıza hem de gezegenimizin esenliğine fayda sağlar konulu bir yazı yazmak istiyordum. Sonra bu konu hakkında görsel ararken çok sevdiğim bir çizerin başka konudaki harika çizimlerine denk geldim ve yazının konusu değişiverdi, çünkü gerçekten çok acil: TEK KULLANIMLIK PLASTİKTEN NASIL KURTULURUZ!

İki çizimini koyacağım ama Brenna Quinlan’ın tüm çizimleri şahane. Instagram sayfasını takip etmenizi tavsiye ederim.*

Bu ilk çizimde, kıyıları temizleyen ekiplerin en fazla karşılaştığı 10 atık türünü çizmiş Quinlan; saat yönünde: gıda paketleri, plastik içecek şişeleri, plastik şişe kapakları, plastik market poşetleri, başka tür plastik poşetler, pipet, plastik tek kullanımlık gıda ambalajları, daha büyük plastik kapaklar, köpük gıda ambalajları, sigara izmaritleri. Fark ettiğiniz gibi, izmarit hariç hepsi plastik ve türevi ve tek kullanımlık cinsten olanlar. Yani aslında, mesela 25 kuruş bedel ödeme gibi bir önlemle veya ekolojik bir bilinçle rahatlıkla vazgeçebileceğimiz türden şeyler. Bunlar aynı zamanda deniz canlılarının ve deniz kuşlarının midelerinde en fazla biriken ve onların yaşam alanlarını istila eden atıklar.

İkinci çizimde ise bu plastik çöplerden nasıl kurtulabileceğimize dair önerilerde bulunuyor. Bunların hepsini değilse bile birkaçını, yavaş yavaş gerçekleştirmek inanın zor değil ve dünya için yarattığı fark devasa. Gene saat yönünde: daha az alışveriş yapın, toptancıyı tercih edin, kendi öğle yemeğinizi götürün, bir şeyler yetiştirin, yiyecek toplamayı öğrenin (mantar veya meyve vb), bazı şeyleri kendiniz yapın (krem, diş macunu vb), eşyalarınıza iyi bakın ve onarın, yavaş yavaş plastiklerden kurtulun, tek kullanımlık olmayan ambalajları kullanın, kendi yiyeceğinizi kendiniz yapın, musluk suyu için, ikinci el ve doğal malzemelerden yapılmış giysileri tercih edin.

Bunların tamamını kendiniz yapamazsanız da farklı maddeleri hayata geçiren insanlarla iş birliği yapabilirsiniz. Mesela ev yapımı kozmetik üreticilerinden veya termosta kahve veren kahvehanelerden satın alabilirsiniz gibi gibi… 

Bonus çizim ile yazının ana fikri: Atık üretmeyin! ☺

*: https://www.instagram.com/brenna_quinlan/

Related

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *