Eller (Ocak 2021) Menü/Dergi

Kültürhane Menü/Dergi’nin Ocak 2021’de yayımlanan sayısı. Derginin tamamını PDF formatında okumak ve indirmek için üstteki link’e tıklayın.

Ulaş Bayraktar

Çok yaşlandığımız bir yılın yorgunluğu, ama yenisinin hevesiyle,
Merhaba.

Geçen yılın meyve hasadı da var gündemimizde, yeni ürünlerin ekimi de.

Yeni yılın ilk hasadı siz bu satırları okurken yapılmış olacak. Geçen sene bir Yumuktepe Kent Sohbetleri’nde ortaya çıkan Şinasi Develi Kent Ödülü’nün ilkinin sahibi kıymetli hocamız Turan Ali Çağlar oldu.

Bir sohbetin tetiklediği bir fikir… Bir fikrin peşinde olağanüstü koşullarda bir yıl sürdürülen kolektif bir çabanın ürünü, kentin önde gelen kurumları ile işbirliği içinde hayata geçmiş oldu.

Benzer şekilde dijital Mersin Ansiklopedimiz sessiz ve derinden bu kentin belleğini kayıt altına almaya devam ediyor ve hatta başka süreçlere ilham veriyor.

Cumhuriyetin ilk asrının farklı bir muhasebesini yapmaya çalışan 100Sene100Nesne çalışması yeni yılla birlikte yola çıktı. Kültürhane’nin doğasına uygun bir şekilde uzmanı, öğrencisi, meraklısı, tanığıyla hep birlikte yapılacak asırlık bir muhasebe böylece başlamış oldu.

Ve yeni sene, çok değer verdiğimiz bir çalışmanın ev sahipliğinde açılıyor. Sevgili Canan Yaşar’ın mahir hemşehrilerimizin yaşam hikayeleri ve zanaatlarına dair fotoğrafları hem dergimizin kapağına hem de Kültürhanemizin camekanına konuk oluyor. Yine bir Yumuktepe sohbetinin tetiklediği bir sergi fikri, yine bir hemşehri kurumun, Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği’nin desteğiyle hayata geçiyor. Serginin dayanışma boyutu bununla da sınırlı değil. 3D Dekorasyondan sevgili Seray Çelikcan büyük bir bonkörlükle askı sisteminin kurulumunu üstlendi.

Yine farklı bir denemeye girişiyoruz bu sergiyle. Alışmak istemediğimiz ama katlanmak zorunda olduğumuz koşullara uyumlu bir şeyler yapma çabamızın yeni bir tezahürü.

Madem kapalı alanlarda bir araya gelemiyoruz ama bu güzelim eserleri de açık alana taşıyamıyoruz dedik ve kapalı alanda sergilenen ama açık alanda gezilen hem yalnız gezebildiğiniz, hem de dijital imkanlarla Canan hocamızın refakatini de alabileceğiniz bir format deniyoruz.

Sosyal ve kültürel tüm bu etkinlikleri elden geldiğince farklı kurumlarla işbirliği içinde yapmaya çalışıyoruz. Çünkü dayanışmayı hem kurumsal hem de bireysel düzeyde sürdürmek temel gayemiz. Öyle ya sizin desteklerinizle ihtiyaç sahiplerine ulaştırdığımız sefer tası sayısı 300’ü geçmiş durumda. Elçiyiz neticede bize zeval olmaz ama elçiliğimizi mümkün kılan bu güzel dostlarımıza helal ve selam olsun, değil mi ama?

Bir yıl daha böylece başladı, o da bitecek; umarız bu zor zamanlar geçecek ve yine muhabbetle bir araya gelebileceğimiz günler gelecek. El ele, emekle…

Related

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *