Masal değil Hakikat: ‘Şehirde Yaşayarak Tarımsal Üretim Mümkün’

Alper Tolga Akkuş

Masal gibi başladık ama bu sözünü ettiğimiz aslında hayata geçmiş, tarladan çatalımıza dek ulaşmış bir hakikat.

Bu derginin okurlarının da yakından tanıdığı iki güzel insan, tarımsal üretimi, üstelik şehirde yaşamaya devam ederek deneyimleyen Bediz Yılmaz ve Serdar Keskin ile Mersin Yabanları Dükalığı’nı; Aralık 2018’de kente yarım saat mesafedeki Gözne Yaylası yolundaki bir tepede kiraladıkları zeytinlik ile başlayan, Mezitli ilçesindeki bir arsa sahibinin arsasını çiftçi kadınlara açması ile devam eden süreci konuşma imkanı bulduk Caretta Ekolojik Ahval’in 2021’de kaydedilen ilk programında.

Müzisyenliğinin yanında çiftçiliğe de adım atan Serdar Keskin çocukluğunda babasının küçük arazisinde sebze tarımı yaptıklarını, üniversite tahsili ile bunun yarıda kesilmiş olmasına rağmen şimdi yeniden tarımla iç içe olabildiğini dile getirdi. Kendisini motive edenin “Çocukluğumdaki lezzette ürünleri tekrar tadabilir miyim?” düşüncesi olduğunu anlatan Keskin, kendi yiyeceğini üretmenin politik bir süreç olduğunu, Mezitli’deki arsada faaliyet gösteren diğer çiftçiler ile birlikte ıspanak, marul, taze soğan, ısırgan, turp gibi mevsim sebzelerinin çıktığını, yakında ise karnıbahar, lahana gibi ürünlerin çıkacağının müjdesini de aldık…

Müjdeler bununla bitmedi. ÇİTTA bünyesinde kurdukları Bokashi Kardeşliği adındaki gruplarıyla bir topluluk hayata geçirdiklerini anlattı Bediz Yılmaz. Bununla birlikte tarımsal üretim için Ege’de bir zeytinlik almak gibi bir zorunluluk gerekmediğini, üretime bir arsada, hatta herkesin kendi balkonunda bile başlayabileceğini söylerken meraklıları yüreklendirdi. Bediz’in “Benim ilk üretimim kendi balkonumdaki solucan kompostu ile başladı. Mersin Üniversitesi’nde iken Buğday Derneği’nin “Tohumlar Kampüse” projesine katıldık ve öğrenciler ile kampus içinde küçük sebze yatakları meydana getirdik. Herkes gıda atıklarını şehir çöplüğüne göndermek yerine kompost yapabilir. Bu sözünü ettiğim hemen bugün başlanabilecek bir tarım yapma pratiği” sözlerini duyan cesur amatörler hemen yerinden kalkıp kolları sıvamış, yağmur çamur demeden toprağa bulaşmış bile olabilir.

Solinova Mezitli Kadın Üretici Kooperatifi tarafından işletilen ancak pandemi nedeniyle şu dönemde kapalı olan ve Mezitli’deki Denizhan 2 Sitesi karşısındaki Özgür Cafe’nin önünde hafta içi her gün 11.00-17.00 saatleri arasında hem Mersin Yabanları’nın hem de Solinova Mezitli Üretici Kadın Kooperatifi çiftçilerinin ürünlerini bulabilirsiniz. 

Related

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *